Ingeborg Anna • 21 december 2023

Prenatale en Perinatale Psychologie

Hoe we welkom worden geheten in deze wereld Maakt Uit
en beïnvloedt ons voor de rest van ons leven.

 
Geboortepsychologie is een studiegebied dat de levenslange impact onderzoekt van ons vroegste bewuste bewustzijn dat begint in de baarmoeder. (en zelfs daarvoor)

De laatste paar jaar heb ik me volop verdiept in dit studiegebied en meerdere opleidingen hierin mogen volgen, zowel in binnen- als buitenland. Met dank aan de online mogelijkheden en maatwerkoplossingen waardoor dit voor mij mogelijk is geweest. Dankbaar voor de vele inzichten én de stappen die ik heb mogen zetten in m’n eigen helingsproces.

Mijn opgedane kennis en inzichten neem ik daarom ook graag mee in het schrijven én ter onderbouwing van mijn blogs.

Onze ervaringen met zwangerschap, geboorte en gehechtheid hebben een voortdurend en trapsgewijze effect op het vormgeven van ons volwassen leven.

Deze fundamentele relaties hebben op hun beurt een diepgaande invloed op onze wereld.

Meer dan 40 jaar onderzoek op het gebied van pré- en perinatale psychologie heeft uitgewezen dat de periode waarin je gevormd wordt al ver voor de geboorte plaatsvindt. Daaruit blijkt dat je start veel belangrijker is voor de rest van je leven dan vaak wordt gedacht. Juist omdat je die ervaringen opdeed toen je nog niet kon praten, hebben ze zoveel onbewuste invloed.

De periode van kort voor de conceptie tot vlak na de geboorte blijken de meest kwetsbare periode in ons leven te zijn, waarin fysieke, mentale, emotionele en relationele patronen worden gevormd.

Hoe een baby wordt verwelkomd in de wereld, legt de basis voor zijn gevoel van veiligheid, eigenwaarde en zijn vermogen tot verbinding.

Daarnaast vormt het de capaciteit om gezonde relaties aan te gaan, gedreven door liefde, inlevingsvermogen en vertrouwen.

Verschillende onderzoeksmethoden hebben aangetoond dat prenatale en geboorteherinneringen wel degelijk bestaan, zoals psychoanalyse, hypnose, hypnotherapie, Primal Therapy, psychotherapie, lichaamstherapie en regressietherapie.

Prenatale ervaringen hebben een blijvend effect op de menselijke psyche. Hoe deze ervaringen worden onthouden, wordt verklaard door nieuwe bevindingen in de neurowetenschappen, celbiologie en prenatale psychologie.

Naast het bewuste geheugen beschikken we over celgeheugen dat later overgaat in lichaamsgeheugen.

Dr. Bruce H. Lipton heeft hier onder andere veel onderzoek naar gedaan. Zijn boek ‘De biologie van de Overtuiging’ is wat mij betreft echt een must-read.

"Imprinting" vindt plaats op het niveau van de hersenstam, waar primitieve ervaringen worden opgeslagen en een rol spelen in ons geheugen. Deze primitieve sensaties en emoties domineren onze gedachten.

Prenatale ervaringen worden voornamelijk opgeslagen in de hersenstam, terwijl geboorte-ervaringen zowel in de hersenstam (oerbrein) als het limbisch systeem (emotionele brein) voorkomen.

En juist deze hersengebieden zijn actief als je in ‘overlevingsstand’ staat. 

Bron afbeelding: Biologielessen.nl

Vroege trauma's kunnen leiden tot blokkades, waardoor hersengebieden niet optimaal samenwerken en de neocortex (mensenbrein) belemmerd wordt in het plannen, regelen, controleren en uitvoeren van dagelijkse taken. 

Je systeem en brein zijn ‘letterlijk’ overprikkeld en niet in balans.

Het is mogelijk om zeer vroege prenatale ervaringen op te slaan in ons lichaamsgeheugen, waar de hersenstam verantwoordelijk is voor basisfuncties.

Wanneer je moeilijkheden, uitdagingen of issues ervaart in het heden, is het altijd wijs om te kijken naar het verleden. Niet om te vinden wat er fout is gegaan, maar juist om op zoek te gaan naar de logische oorzaak van jouw gedrag en de uitdagingen welke je in het hier en nu ervaart. Bijna in alle gevallen zijn daar de antwoorden te vinden.

De prenatale periode en je geboorteverhaal geven je ongelooflijk veel handvatten hoe jij jezelf in het hier en nu tot de meest authentieke versie van jezelf kunt ontwikkelen! 

Je kunt onderzoeken wat destijds overweldigend voor je was, wat heeft geleid tot blokkades. Maar ook waardoor je juist de kwaliteiten hebt ontwikkeld, welke je nog verder kan gaan ontplooien, zodat jij je mooiste leven kan leiden, zoals jij dat wil.

 
Liefs,
Ingeborg Anna 

door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.
door Ingeborg Anna 27 december 2024
Als belangenbehartiger voor prematuur geborenen verzorg ik (op aanvraag) gastlessen, onder andere voor het Sophia NIDCAP & APIB Training Center en binnen de opleiding Gynaecologie.
Share by: