Ingeborg Anna • 17 september 2023

Geboortepatronen


Geboortepatronen…. ik benoem ze vaker in mijn blogs.

Maar wat zijn geboortepatronen nu precies?

Geboortepatronen zijn gedragspatronen die ontstaan vanuit de ervaringen die een baby meemaakt tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, de bevalling en de korte periode daarna. 


Of je er nu met gemak en zonder interventies uit bent gekomen, met een keizersnede bent geboren of de gehele zwangerschap gevoed bent met veel stress en nicotine; het is jouw geboorteverhaal. Jouw unieke geboorteverhaal met overeenkomstige geboortepatronen.

Wat maakt het dat je doet, zoals je doet? 

Vaak willen we dingen veranderen, maar vallen we snel weer terug in onze oude (geboorte)patronen… 

Je hebt een geboorteverhaal,
Je bent niet je geboorteverhaal.


Zoals gezegd, geboortepatronen ontstaan tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste periode na de geboorte. 


Tijdens deze periode maak je als baby diverse ervaringen mee die invloed hebben op je denken en doen de rest van je leven.

Deze ervaringen bestaan uit de manier waarop de zwangerschap en je geboorte is verlopen, de mate waarmee je jezelf hebt kunnen verbinden met je moeder, eventuele medische interventies tijdens de geboorte, en de manier waarop je als baby bent verzorgd en getroost. 

Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling van zogenaamde geboortepatronen. Iedere zwangerschap en geboortepatroon brengt zijn eigen kenmerken met zich mee.

Hoe jij geboren bent laat een levenslange imprint achter, ze vormen de blauwdruk van je leven. Inzicht in je geboortepatronen geeft helderheid over je drijfveren, behoeftes en triggers. Je gaat met andere ogen naar je gedrag kijken. Je gaat ontdekken wat de connectie tussen de ervaringen van toen en het gedrag van nu is. 

Juist die vroege imprints vanuit de zwangerschap en geboorte vormen een basisprogramma dat je hele leven actief blijft. De manier waarop jij geboren wordt, bepaalt hoe jij omgaat met emoties, relaties en hoe jij in het leven staat. Maar ook hoe jij en jouw lichaam reageert in bepaalde situaties en welke patronen een rode draad vormen in jouw leven. 

Deze gebeurtenissen en emoties die jij voelde zijn allemaal opgeslagen in jouw lichaam, in je celgeheugen. En dit alles heeft invloed op hoe jij in het leven staat.

Wanneer je in het dagelijkse leven, vaak onbewust, ‘getriggerd’ raakt, reageer je vaak vanuit je reptielenbrein. Je reptielenbrein reguleert primaire emoties zoals angst en stress. Je reptielenbrein denkt niet na en kan niets onthouden. Maar als jij vaker in ‘een soortgelijke’ situatie komt, reageert je lichaam sneller op een situatie.  Als het gevoel of de ervaring ooit bedreigend was, zal je lichaam daar weer hetzelfde op reageren. Zo is gedrag niet vervelend - al kan dat zeker anders ervaren worden - maar heeft het altijd een oorzaak. Het is slechts een uiting van eerder doorgemaakte overweldigde ervaringen die keer op keer niet gezien en gehoord worden. Door naar die oorzaak op zoek te gaan, kan de reden achter het gedrag gezien worden en nog belangrijker: erkend worden.

Stel je voor:

Na je geboorte werd je in de couveuse gelegd en naar de NICU (neonatologie IC) gebracht.

Dit kan een zeer overweldigende en beangstigende ervaring zijn geweest voor jou als pasgeboren baby. Een heftigere start dan deze is er niet. Je mist je moeder, haar geur, haar hartslag en haar emoties. Als zij ineens ‘verdwijnt’ voel je je als baby moederziel alleen en zit je torenhoog in je stresslevel omdat je je moeder nodig hebt om te kunnen ontspannen en ontladen. Je voelt je in de steek gelaten of zelfs afgewezen, omdat je daar ‘moederziel’ alleen ligt te vechten.

Je kunt je snel buitengesloten voelen in je dagelijkse leven en het gevoel te hebben er altijd alleen voor te staan. Je voelde je misschien geïsoleerd en gescheiden van de buitenwereld vanuit jouw couveuse. Deze ervaring kan invloed hebben gehad op hoe je je nu in het leven voelt. Mogelijk ben je sneller overprikkeld en heb je moeite om mensen dichtbij te laten komen. 

In stressvolle, overweldigende situaties sluit je jezelf sneller af en ben je moeilijker te bereiken. Je hebt moeite met plotselinge veranderingen en aanrakingen omdat jouw lijf de herinneringen heeft opgeslagen dat aanraking gelijk staat aan het ondergaan van pijnlijke medische procedures. Je kunt je ook sneller gespannen voelen en heb het gevoel altijd ‘aan’ te staan.  

Weet

Er bestaat geen absolute waarheid. Jouw waarheid is wat echt telt.

Elk nieuw inzicht kan je een stukje van jouw persoonlijke legpuzzel opleveren, ieder stukje kan je steeds dichter bij je oorsprong brengen, zodat jij je eigen authentieke zelf kunt zijn, precies goed, zoals je bent.

❤️

Ik ben zelf ontzettend dankbaar voor de medische zorg, welke ik als baby heb mogen ontvangen na mijn premature start in 1975. Een spannende tijd voor mijn ouders was dat ook zeker. Hoop, verdriet, onzekerheid; het is een angstige periode geweest.

Door mijn persoonlijke geboorteverhaal in kaart te brengen, met de daarbij voor mij passende geboortepatronen heb ik mijn overweldigende start kunnen erkennen. Stap voor stap heb ik mijn puzzel kunnen leggen, al is de puzzel ook bij mij nog niet helemaal compleet. Ik heb patronen kunnen doorbreken die voor mij nu niet meer dienend zijn, maar ooit ‘levensreddend’ zijn geweest.

Ik weet en voel nu:

Dat ik mag vertrouwen op mijn eigen volmaaktheid, kracht en doorzettingsvermogen.
Dat mijn lijf, inclusief zijn imperfecties goed is zoals het is en ik alles in me heb om te bereiken wat ik wil. Ik ben oké en doe ertoe. Ik hou van mij.


Wees lief voor jezelf en de ander.

Geniet van vandaag & herhaal het morgen.


In liefdevolle verbinding,
Ingeborg Anna


door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.
door Ingeborg Anna 27 december 2024
Als belangenbehartiger voor prematuur geborenen verzorg ik (op aanvraag) gastlessen, onder andere voor het Sophia NIDCAP & APIB Training Center en binnen de opleiding Gynaecologie.
Share by: