Ingeborg Anna • 1 augustus 2024

Hulpmiddelen

(Medische) Hulpmiddelen 

Ze helpen, ze ondersteunen, bieden comfort, ze verlichten, geven een helderder zicht; kortom ze maken de dagelijkse dingen in het leven gemakkelijker.

En dat doen ze daadwerkelijk ook, echter soms helpen (medische) hulpmiddelen je niet, geven ze niet de ondersteuning of comfort die je hoopt dat ze doen en zorgen ze voor extra ruis, prikkels en irritatie.

Zo ontzettend belangrijk dus om te gaan ontdekken wat bij jou past én wat niet
Uit ervaring weet ik dat die ontdekkingstocht niet altijd zo simpel is.

Ik maak gebruik van verschillende medische hulpmiddelen. 

Vandaag ga ik wat dieper in op mijn hulpmiddelen voor mijn gehoor.

Ik maak gebruik van hoortoestellen. In mijn blog Hè, wat zeg je? heb ik hier al eerder over geschreven.

De afgelopen jaren heb ik diverse merken uitgeprobeerd. Zoveel verschillende mensen, wensen en dus ook merken. Het aanbod is enorm. 

Een goede audicien kan je helpen bij het maken van een keuze om hierbij samen met jou de meest optimale en passende hooroplossing te vinden. In mijn geval kijkt het audiologisch centrum ook mee. 

Mijn hooruitdaging past niet in een regulier hokje en dan is het fijn als er extra meegedacht wordt in mogelijkheden. 

Mijn luisterinspanning is groot. Met gehoorondersteuning mis ik nog steeds 15% van een gesprek. 

Luisterinspanning is de moeite die je hersenen moeten doen om van horen naar verstaan te komen. Uit een onderzoek van Sophia Kramer, zij is neuropsycholoog, blijkt dat de inspanning bij wie minder hoort altijd groter is dan bij wie goed hoort, ook in een rustige omgeving.

Tijdens 1-1 situaties zijn gesprekken voor mij redelijk tot goed te volgen, mits mijn gesprekspartner goed articuleert en niet binnensmonds praat. 

In groepsverband (en bijvoorbeeld tijdens vergaderingen) is het uitdagender om alles te volgen en bij elkaar te puzzelen. 

Om hierin ondersteuning te krijgen is me vrij recent een extra hulpmiddel geadviseerd. Een sound-clip, een soort van externe versterker. 

Het zou zorgen en bijdragen aan een betere communicatie op afstand en in rumoerige omgevingen.

Op papier klinkt dit als een goede ondersteunende oplossing. Zeker het proberen waard.

Elke winst is meegenomen en scheelt energie.

En geprobeerd heb ik het.

De sound-clip gaat het niet worden voor mij. Het geluid van m’n gesprekspartner komt binnen alsof er heel hard door een microfoon gepraat wordt, inclusief de ruis. Complete error in mijn hoofd. Voor mijn gevoel dwars door alle ‘beschadigingen’ heen. Wat een onmacht. 

Om verdrietig van te worden. En eerlijk, op dat moment voelde ik me ook verdrietig. Soms wil je gewoon ontzettend graag wél in een ‘hokje’ passen, niet de uitzondering zijn.

Ik heb het gevoel er gewoon maar even laten zijn, want dat is ook helemaal oké.

Met de audicien heb ik vervolgens wat vaste programma’s op mijn hoortoestellen anders afgesteld. En na wat updates op mijn telefoon en de app, behorende bij mijn hoorapparaten - lang leve Apple, waarmee ik dus mijn hoorapparaten kan bedienen- hebben we een Plan B in werking gesteld

Nu in de praktijk verder uitvinden en finetunen. Wat werkt voor mij en wat niet 💜❤️



In liefdevolle verbinding,
Ingeborg Anna 

door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.
door Ingeborg Anna 27 december 2024
Als belangenbehartiger voor prematuur geborenen verzorg ik (op aanvraag) gastlessen, onder andere voor het Sophia NIDCAP & APIB Training Center en binnen de opleiding Gynaecologie.
Share by: