Ingeborg Anna • 14 juni 2023

Epigenetica, wat is dat eigenlijk?


Al decennialang is er in de wetenschap discussie over hoe de mens vanaf conceptie wordt gevormd, ook wel bekend als het nature-nurture debat.


Zijn het vooral onze genen of is het vooral onze opvoeding die bepaalt wie we zijn?


Nature: dit is je aanleg, het genetische materiaal waarmee je geboren bent of de breinprogrammering die vanuit eerdere generaties aan jouw cellen is doorgeven.

Nurture: dit is wat je meekrijgt vanuit je omgeving en opvoeding. Vooral de eerste 7/8 jaar in het leven zijn enorm bepalend voor de programmering van je brein en lichaam. Niet alleen je ouders (opvoeders), maar ook school, vriendjes en bijvoorbeeld de omgeving waarin je opgroeit spelen hierin een belangrijke rol. Dit geldt ook voor andere factoren zoals je lifestyle, voeding, toxinebelasting en stressniveau.

Lange tijd werd gedacht dat de omgeving geen (of weinig) invloed zou hebben op jouw genen en ontwikkeling als mens. 

De kennis uit de epigenetica toont het tegendeel aan. Omgevingsfactoren hebben namelijk een aantoonbaar effect op de genregulatie. 


Epigenetica, wat is dat eigenlijk?

Epigenetica is de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek naar de omkeerbare invloed van omgevingsfactoren op de werking van onze genen. Denk hierbij onder andere aan: lifestyle, voeding, traumatische ervaringen, prenatale stress/ early life stress of chemische stoffen.

bron: Biologielessen.nl

In moleculaire termen
de omgeving kan de werking van bepaalde genen aan- of uitschakelen.

In de epigenetica legt men de nadruk op de oorzakelijke factoren. Door de omgevingsfactoren te wijzigen, kun je opnieuw controle verwerven over je gezondheid. 

Dit zit hem vooral in onze lifestyle in de breedste zin van het woord. Denk aan voeding, je slaapkwaliteit, lichaamsbeweging en mindset. 

Al deze lifestyle factoren kunnen bepaalde genen aanzetten of juist uitzetten. De meeste genen worden in- of uitgeschakeld door signalen uit onze omgeving, zo’n 80%. Hieronder vallen ook je gedachten, overtuigingen en emoties.

Ik geloof dat zowel nature als nurture beïnvloeden wie we op dit moment in het leven zijn. 

We worden niet als een ongeschreven blad geboren worden. De stress van onze ouders en zelfs grootouders heeft invloed op de ontwikkeling van het microbioom en immuunsysteem dat we genetisch hebben doorgekregen. 

Net als lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, 
geldt dit ook voor nature en nurture.

Hoe fijn is het dat we zelf ‘tools’ in handen kunnen hebben om aan onze (brein)gezondheid te kunnen werken. 

Welke lifestylekeuzes maak jij?


In liefdevolle verbinding, 
Ingeborg Anna 




Meer weten over lifestyle en Early Life Stress? Ik verwijs je graag naar deze blog: 
https://www.ingeborgannamartens.nl/lifestyle-en-early-life-stress

door Ingeborg Anna 12 januari 2025
De polyvagaal theorie legt uit hoe ons zenuwstelsel via drie reactiesystemen onze emoties, gedrag en sociale verbinding beïnvloedt, afhankelijk van hoe veilig we ons voelen.
door Ingeborg Anna 31 december 2024
Mijn reflectie op 2024: Een jaar met veel persoonlijke groei en mooie projecten zoals de oprichting van Couv-Cafe Ulvenhout en de lancering van de Next Generation Community binnen Care4Neo.
door Ingeborg Anna 27 december 2024
Als belangenbehartiger voor prematuur geborenen verzorg ik (op aanvraag) gastlessen, onder andere voor het Sophia NIDCAP & APIB Training Center en binnen de opleiding Gynaecologie.
Share by: