Ingeborg Anna • 29 maart 2021
Zelfontplooiing
In deze
blogreeks
over
Levensbehoeften & Basisvertrouwen
neem ik je deze keer mee in mijn reis rondom de pijler 'Zelfontplooiing'.
De laatste blog van deze reeks alweer.
Zelfontplooiing, ieder mens begint met zelfontwikkeling op het moment dat hij zich verbindt met zijn ouders én als hij van hen loskomt. En dat is al best snel, zo’n 9 maanden na de geboorte is de ‘psychologische geboorte’.
Kinderen worden op die leeftijd minder afhankelijk van factoren van buitenaf en zijn meer gericht op hun innerlijke, eigen kracht. De periode waarin kinderen vaak ook een eigen willetje krijgen 😉 Er komt ruimte voor ‘meer’ zelfstandigheid, ze gaan op ontdekkingstocht, ze ontdekken en groeien.
Maar ook bijvoorbeeld jezelf durven zijn, zonder sociaal wenselijk gedrag, is zelfontplooiing. Als je jezelf anders voor doet dan je bent, je continue aanpast aan anderen, kun je jezelf niet optimaal ontwikkelen.
De behoefte om jezelf te ontwikkelen, op persoonlijk en mentaal vlak, is een natuurlijke behoefte. Met een stevig basisvertrouwen lukt dat.
Zit er een blokkade
op dit gebied, dan kunnen de volgende thema’s spelen:
- faalangst
- je eigen kracht, kwaliteiten en vermogens onderschatten
- moeite met oplossingsgericht denken
- oorzaken buiten jezelf leggen
- excuses verzinnen om iets niet te hoeven doen
- vastlopen in je ontwikkeling en groei
Faalangst
is wel een herkenbaar fenomeen voor mij. Vooral op de HAVO heb ik hier last van gehad. Wilde het allemaal zo goed doen, bewijzen aan mezelf en mijn omgeving dat ik het kon, om vervolgens van de stress en de druk die ik mezelf oplegde, compleet vast te lopen, letterlijk een error kreeg in mijn hoofd en een toets gewoon verknalde.
Tja, een vicieuze cirkel ontstaat dan gemakkelijk, ik ging nog harder werken, bleef leerstof herhalen tot in den treure, mezelf blijven bevestigen dat ik de leerstof begreep (vertrouwen in mijn kwaliteiten), de innerlijke druk verder opvoerde, de stress weer kwam opvlammen bij een volgende toets....
Totdat het moment kwam dat ik van mezelf niet gelijk een 8 of 9 hoefde te scoren. Rust in de tent, goed is goed.
Ik begon mezelf andere verhalen
te vertellen, positiever. Liefdevoller naar mezelf. Hierdoor kwam er ruimte in mezelf én lukte het wél. Mijn vertrouwen in mijn eigen kracht en kwaliteiten groeide, volgde mijn eigen weg, met de regie zelf in handen.
Op eigen kracht, geloof in mijn kwaliteiten en vermogens heb ik mooie dingen bereikt.
Ik ben dol op zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Ik denk dat je als mens nooit uitgeleerd bent en ik leer zelf nog elke dag.
Denk in mogelijkheden en kansen.
Ook als het leven je soms zure citroenen 🍋 geeft, drink dan het heerlijke ‘sap’ ervan.
Blijf jezelf ontwikkelen.
Het geeft je een rijker leven, vol met verfrissende inzichten.
Geniet van vandaag & herhaal het morgen!
Liefs,
Ingeborg Anna